KUALITI PERLU UNTUK MENTADBIR NEGARA

Posted: May 17, 2018 in Uncategorized

PILIHAN RAYA ke-14 telah datang dan pergi. Ia adalah aliran air dalam sejarah politik negara kita, dan rakyat Malaysia telah membuat keputusan. Pakatan Pakatan Harapan (Harapan) telah pun membentuk kerajaan baharu.

Pemimpin-pemimpin kerajaan baharu kini akan memeluk hakikat asas untuk mentadbir negara dan berkhidmat kepada rakyat, bukan sahaja penyokong dan yang memilih mereka, tetapi seluruh penduduk, termasuk yang mengundi lawan mereka.

Mungkin angin sekarang boleh disimpulkan oleh kartun lama Lat. Perdana Menteri lama dan baharu Tun Dr Mahathir Mohamad digambarkan dengan menggunakan pembesar suara – memanggil orang yang meraikan – “O.K. EVERYBODY! … GET BACK TO WORK! “ (O.K. SEMUA ORANG…PERGI BALIK KERJA!)

Banyak yang perlu dilakukan, begitu banyak untuk mengejar balik pembangunan sosioekonomi negara, begitu banyak untuk menyiasat penyalahgunaan dan tuduhan rasuah yang lalu, begitu banyak untuk memperbaiki dan memperbaiki penyampaian dan kecekapan beberapa perkhidmatan awam.

Dan banyak untuk menyembuhkan serta mendamaikan sebuah negara yang terbahagi antara Timur dan Barat Semenanjung Malaysia (dengan Pakatan Harapan mengawal kebanyakan negeri-negeri Pantai Barat dan Barisan Nasional (BN) dan Pas mengawal negeri-negeri Pantai Timur) dan antara Semenanjung Malaysia serta Sarawak dan Sabah.

Pemenang yang dipilih dalam semua kerusi dari seluruh jurang politik tidak sepatutnya menunjukkan apa-apa keangkuhan tetapi kerendahan dan kemurahan hati, mereka tidak boleh memprovokasi atau menghasut orang lain tetapi untuk berpakat dan bekerja bersama untuk Malaysia yang lebih baik. Biarlah mahkamah memutuskan keadilan untuk sesiapa mereka yang bersalah atas apa-apa jenayah.

Kerajaan lama telah dihakimi berdasarkan prestasi, tadbir urus dan dasarnya, demikian juga yang baharu akan dihakimi oleh penyampaian janji-janji, manifesto dan pemerintahannya. 100 hari pertama akan menjadi ujian sebenar dalam menangani 10 janji dan komitmen lain yang dinyatakan oleh kerajaan baharu.

Adalah malang bahawa banyak masalah sosial yang merosakkan seperti penyalahgunaan dadah, jenayah terancang, pemerdagangan manusia, kenakalan remaja, keganasan rumah tangga dan pinjaman haram, tidak dibawa sama sekali semasa tempoh kempen.

Sebagai penganalisis badan pemikir yang telah menyaksikan banyak pilihan raya di negara ini dan telah mengkaji konflik di banyak negara lain di seluruh dunia, saya prihatin terhadap godaan kuasa, terutama untuk pemasa pertama yang berada di jawatan tinggi seperti menteri. Seperti kata pepatah “kuasa merosakkan, kuasa mutlak merosakkan sepenuhnya”.

Saya sedar bahawa sudah ada beberapa pemeriksaan dan imbangan dalam sistem dan banyak lagi yang akan dilaksanakan oleh kerajaan baru (seperti peranan Peguam Negara), tetapi tidak pernah mencukupi dan bentuk pemeriksaan terbaik dan imbangan adalah untuk mendidik orang ramai mengenai perangkap kekuasaan dan tadbir urus.

Artikel ini harus dilihat dalam cahaya ini sebagai menyumbang kepada kesedaran sedemikian. Ia tidak mensasarkan mana-mana pemimpin dalam kerajaan baru dan tidak mencadangkan bahawa mana-mana daripada mereka akan menyeleweng.

Kualiti utama pemimpin yang diperlukan untuk mentadbir negara kita, atau mana-mana negara sedemikian, kelihatan cukup sederhana – keutuhan, keadilan, kebijaksanaan dan kerendahan hati.

Pertama, pemimpin mesti mempunyai keutuhan. Ini tidak boleh dirunding. Tanpa itu, rasuah kuasa dan ketamakan akan memakan dengan cepat. Seorang pemimpin mestilah adil kepada semua. Tanpa keadilan, akan terjadi konflik dan keamanan berpanjangan tidak akan berlaku.

Pemimpin mesti arif. Mempunyai kebijaksanaan lebih penting daripada pintar dan hanya dapat datang dengan usia dan pengalaman pembelajaran yang tepat dari membuat kesilapan dan pencapaian yang jujur. Para pemimpin baru juga harus belajar bagaimana mengurus perkhidmatan awam dan birokrasinya serta bagaimana merumuskan dasar dengan mereka untuk memastikan pelaksanaan dan penyampaian yang berkesan.

Rendah hati, lagi satu kualiti penting, menunjukkan kekuatan batin, kejujuran dan kedewasaan seorang pemimpin. Seorang pemimpin yang sombong jarang belajar apa-apa dan cenderung terpisah daripada orang yang yang mereka mendakwa mewakili.

Berikut adalah pesanan ringkas dari Nelson Mandela, ikon global umat manusia, berdasarkan petikan dari wawancara oleh Oprah Winfrey pada tahun 2000, setahun selepas dia rela melepaskan jawatannya sebagai Presiden Afrika Selatan baharu.

“Perkara pertama adalah harus jujur dengan diri sendiri, anda tidak boleh memberi kesan kepada masyarakat jika anda tidak mengubah diri sendiri. Dan salah satu senjata yang paling penting dalam mengubah diri anda adalah untuk mengenali keamanan, maksud saya orang di mana-mana di dunia ingin kedamaian.

Saya berada di sisi orang-orang hebat, sememangnya. Ada di antara mereka yang lebih berkelayakan, lebih berbakat daripada saya. Untuk duduk bersama mereka, untuk bertukar-tukar pendapat adalah salah satu pengalaman yang paling mendedahkan dan memperkayakan saya. Ia menguatkan moral anda. Ia memberi anda keberanian untuk melakukan lebih baik daripada yang terbaik.

Sesiapa sahaja, yang menukar prinsipnya bergantung pada siapa yang dia berurusan, itu bukan lelaki yang boleh memimpin bangsa. Anda mempunyai masa yang terhad untuk kekal di Bumi. Anda mesti mencuba dan menggunakan tempoh itu untuk tujuan mengubah negara anda menjadi apa yang anda inginkan. Negara demokratik, bukan perkauman, bukan seksis.

Kerendahan hati adalah salah satu sifat yang paling penting yang harus anda miliki kerana jika anda rendah diri, jika anda membuat orang menyedari bahawa anda tidak mengancam mereka, maka orang akan memeluk anda, mereka akan mendengar kepada anda.”

Negara kini sedang berlayar di perairan yang belum dicartakan dengan “kapal yang diperkuatkan, “anak kapal” baru dan “enjin” yang baru. Walaupun kita harus menyokong dan memberi pemimpin-pemimpin kerajaan baru peluang untuk menyampaikan janji-janji mereka, mereka harus sentiasa diingatkan bahawa mereka dipilih untuk berkhidmat kepada rakyat dan kepentingan umum harus selalu datang terlebih dahulu.

Hak-hak asas rakyat harus dilindungi dan dipertingkatkan. Perpaduan kebangsaan berdasarkan kepelbagaian mesti dijualkan. Isu sosial mesti ditangani. Keutamaan utama sekarang adalah mengenai isu roti dan mentega seperti meningkatkan pendapatan untuk semua, mengurangkan sara hidup, meningkatkan perkhidmatan awam dan menjaga kebajikan rakyat semua kaum.

* Penulis ialah Ketua Pegawai Eksekutif syarikat sosial Asia Heritage Museum (AHM). Comment: kktan2271@gmail.com

* Artikel ini telah di siarkan di The Sun pada 15 May 2018

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s