BAGAIMANA MELAWAN ISLAMOFOBIA

Posted: May 22, 2017 in Uncategorized
Tags:
Bagaimana melawan Islamofobia

Fobia Islam berleluasa selepas serangan selaras terhadap Amerika Syarikat pada 11 September 2011. – Foto Sumber internet
ISLAMOFOBIA adalah ketakutan, prasangka dan kebencian terhadap Islam dan Muslimin, lebih-lebih lagi di Barat. Ia berlandaskan anggapan secara berterusan semua Muslimin sebagai pelampau, gila dan/atau pengganas serta ia mungkin ancaman terbesar menghadapi dunia Islam masa kini.

Pada tahap sejagat, mungkin ada kejadian-kejadian tempatan berlandaskan ketakutan atau prasangka terhadap agama-agama lain tetapi tiada bandingannya terhadap darjah Islamofobia. Kenapa?

Islamofobia berleluasa selepas serangan selaras terhadap Amerika Syarikat pada 11 September 2011 oleh kumpulan pengganas Al-Qaeda, yang asalnya dari Afghanistan, selepas ia diduduki tentera Soviet pada masa itu (1978-1989). CIA bertanggungjawab mencipta Al-Qaeda pada masa itu untuk melayani kepentingan Amerika Syarikat menentang Soviet.

’11 September’ boleh dianggap sebagai penukaran permainan di dalam sejarah dunia apabila negara paling berkuasa di dunia dilemahkan 19 lelaki yang mengakui diri mereka sebagai ‘jihadi Muslim’, menggunakan pesawat-pesawat penumpang yang dirampas.

Hampir 3,000 orang terbunuh dan 6,000 cedera. Pusat Dagangan Dunia yang unggul itu dimusnahkan dan Pentagon (ibu pejabat Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat) mengalami kerosakan.

Oleh kerana 19 pengganas itu mengakui secara terbuka sebagai ‘jihad Muslim’, tindak balas awam terhadap kaum Muslimin secara am di Amerika Syarikat dan Eropah adalah teruk.

Kerajaan Amerika Syarikat (AS) bertindak balas secara cenderung bersengketa, tidak semestinya betul kesemuanya terhadap negara-negara Islam pilihan seperti Yaman, Afghanistan dan Pakistan.

Segala apa yang terjadi dan bagaimana Al-Qaeda dilumpuhkan secara angkatan bersenjata dan pembunuhan ketua mereka, Osama bin Laden, pada 2 Mei 2011 (10 tahun kemudian) di Pakistan, kini menjadi sejarah.

Segala tindakan melalui serangan angkatan bersenjata, pesawat pengebom tanpa pemandu atau pun lain-lain cara sehingga hari ini, oleh kuasa Barat terhadap kumpulan dan negara Islam pilihan, telah diberi rangsangan utama oleh Presiden AS, Donald Trump, dianggap sebagai presiden Amerika paling anti-Islam.

Kebangkitan Islamofobia telah memberi kepercayaan kepada pemenuhan diri nu buatan teori ahli sains politik Amerika Samuel Huntington dalam penulisan beliau PertembunganTamadun (Clash of Civilisation).  Ia mengibaratkan keseluruhan dunia Islam berperang dengan dunia Kristian ataupun Islam lawan Kristian.

Ini mungkin menepati kehendak pelampau dari kedua-dua pihak (Muslim dan Kristian) tetapi haruskah orang-orang dari segala agama yang cintakan keamanan dan keadilan membenarkan hal ini?

Kedua-dua agama satu tuhan sejagat ini mempunyai lebih persamaan di dalam kandungan dan asal-usul mereka daripada tanggapan perbezaan yang kecil, di mana pelampau-pelampau memainkan dan memporak-perandakan berlebih-lebihan untuk menyebabkan persengketaan.

Kumpulan pelampau seperti Al-Qaeda, IS dan Abu Sayyaf (di selatan Filipina) mungkin nampak seperti kalah secara angkatan bersenjata tetapi pengaruh mereka ke atas Taliban dan lain-lain kumpulan keganasan seluruh dunia tidak luntur dan tidak harus dipandang ringan.

Saya telah menulis dan memaklumkan kepada pembaca kolum ini sejak 2014, sebelum pun IS menjadi raksasa kejam sejagat (bukan sahaja di Syria dan Iraq), di atas perlunya, bukan sahaja mengalahkan gerakan keganasan berbahaya secara ketenteraan, tetapi mendidik pemuda Muslim yang diasingkan dan kecewa, yang tertarik dengan kepercayaan IS dan menjelaskan kepada mereka, kenapa ia tidak betul menyalahkan, melepaskan kemarahan dan memudaratkan orang-orang yang tidak bersalah, ke atas penderitaan kaum Muslimin, lebih-lebih lagi rakyat Palestin.

Sengketa Palestin nampaknya menjadi perjuangan terkenal yang digunakan pelampau Muslim dan pengganas untuk mengambil anggota baharu.

Hampir 30 tahun di Britain, semenjak saya belajar lagi, saya sudah menulis, berkempen dan tunjuk perasaan di kampus dan jalan raya membantah penindasan dan pencerobohan rejim Zionis.

Walaupun saya bukan Islam, saya telah menyokong dan berjuang untuk Palestin sebagai satu prinsip kebenaran dan keadilan, jadi ya, saya mempunyai pendirian mempertahankan orang Islam yang ditindas dan menulis mengenai hal-ehwal Islamofobia.

Seperti kebanyakan kempen-kempen mencomot, penyokong-penyokong Islamofobia mencipta dan merangsang tanggapan buruk ke atas kumpulan sasaran dibenci atau mereka ada agenda tersembunyi.

Seperti juga kempen mencomot yang lain, ada asas-asas yang digunakan oleh seteru lawan Islam untuk mewajarkan gambaran secara berterusan mengelap kaum Muslimin sebagai pelampau dan/atau pengganas.

Kumpulan pelampau dan pengganas-pengganas ini banyak bertanggungjawab menyebabkan Islamofobia.

Tetapi mereka jatuh terus ke dalam ‘jerat’ musuh-musuh Islam yang mencanangkan perasaan anti-Islam. Oleh kerana kebanyakan serangan keganasan disebabkan oleh orang yang kononnya ‘jihadi Muslim, amatlah senang bagi ketuanan putih haluan kanan menggunakan kejadian-kejadian ini untuk menggalakkan tanggapan gelap bagi kaum Muslimin dan Islam sejagat.

Kiasannya, pelampau-pelampau ketuanan Muslim di negara-negara suara ramainya orang Islam, termasuk di Malaysia, menggunakan hujah-hujah atau alasan-alasan yang sama terhadap bukan Islam yang tiada suara ramai seperti yang digunakan oleh pelampau ketuanan putih terhadap kaum Muslimin di barat, seperti orang Asia bukan Islam dan orang kulit hitam, juga menderita akibat sifat perkauman.

Boleh diandaikan bahawa pelampau Islam ini bekerjasama dengan puak pro-Zionis pelampau putih yang menindas penduduk Islam di Barat dan Palestin di Israel serta wilayah yang diduduki. Musuh Islam sebenarnya, lain dari Zionis dan ketuanan putih haluan kanan, adalah mereka yang mengakui diri sebagai ‘jihadi Muslim’ yang sanggup mengganas memudaratkan orang awam sekali gus menjejaskan gambaran Islam.

Setiap kali adanya keganasan oleh pelampau Muslim ini, kita mendengari kutukan keras oleh para pemimpin bukan Islam tetapi sebaliknya, tindak balas oleh masyarakat Muslimin yang sederhana dan berfikiran berakhlak secara umum terlalu bisu dan juga sunyi.

Di sini letaknya cabaran terbesar yang diperlukan untuk melawan Islamofobia. Tidak mencukupi untuk bersandar ke atas orang bukan Islam untuk mengutuk secara terbuka keganasan oleh mereka yang mengakui sebagai ‘jihadi Muslim’ seperti IS.

Sebenarnya, kedudukan seperti ini hanya menguatkan tanggapan gelap terhadap Islam.

Pemimpin Muslim bersederhana, sama ada di negara suara ramai penduduk Islam atau tidak, mesti bersuara dengan nada yang lebih tinggi dan jelas dan serentak terhadap keganasan di mana jua di dunia.

Mereka mesti memainkan peranan yang pro-aktif dan pencegahan dalam mendidik pemuda-pemuda Muslim mengenai kezaliman melampau dan keganasan.

Mereka mesti selalu mengingatkan Muslimin bahawa ia adalah salah, tidak adil dan anti-Islam (menyatakan tidak Islam tidak cukup kuat) untuk memudaratkan, membunuh dan membunuh beramai-ramai orang yang tidak bersalah yang tidak memainkan peranan menindas orang Palestin atau lain-lain orang Islam.

Islam adalah agama keamanan, keadilan, belas kasihan dan tiada pelampau Islam boleh merampas atau memfitnah nama baik Islam.

Penulis adalah rakan dan penyokong manusia yang ditindas, lebih-lebih lagi Islam di Israel, wilayah-wilayah yang diduduki dan negara yang mana suara-suara mereka tidak didengari.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: